Víte, že i psi mohou darovat krev?

 

Krevní transfuze  je aplikace krve od zdravého dárce nemocnému příjemci. Nejčastějším důvodem k transfuzi bývají úrazy, otravy, chirurgické zákroky, ale i závažná onemocnění jater nebo ledvin nebo některá autoimunitní onemocnění. 

 Aby se mohl pejsek stát dárcem krve, musí splňovat několik podmínek. Měl by být zdravý, s tělesnou hmotností minimálně 25kg, pravidelně očkovaný proti běžným chorobám. Měl by být odčervený. Nesmí dostávat žádné léky.  V minulosti nesměl být příjemcem krve. Fena by neměla hárat a neměla by mít nikdy předtím štěňata. Dárce by neměl prodělat v posledním měsíci infekční onemocnění ani užívat antibiotika.

 Vlastní odběr krve není nijak komplikovaným zákrokem a psi ho většinou snášejí velmi dobře. Provádí se z některé z velkých žil. Nejčastěji z krční žíly nebo ze žíly na přední noze. Pes při odběru sedí nebo leží na boku. Dárci lze bezpečně odebrat 15-20% krve, což je cca 17ml krve/kg živé hmotnosti. Doba procedury je obvykle 20-30 minut.

 

"Vlastní odběr krve není nijak komplikovaným zákrokem a psi ho většinou snášejí velmi dobře."

 

 Vzhledem k tomu, že trvanlivost krevních konzerv je velmi nízká (v ideálním případě 3 týdny), je preferována okamžitá aplikace krve příjemci. Transfuze krve je v mnoha případech rozhodujícím krokem v léčbě pacienta.

 Registry dárců existují na několika veterinárních pracovištích. Např. v Praze to jsou: Vetcentrum Stodůlky, Veterinární klinika Jaggy Praha, Veterinární nemocnice Libuš Vetnemo, v Brně pak Klinika chorob psů a koček VFU Brno. 

 Pokud jste někdy vy sami nebo váš pes darovali krev, jistě znáte dobrý pocit užitečnosti, kdy v některých případech s krví doslova darujete život. K rozhodnutí zapsat svého psa do seznamu potenciálních dárců může vést i to, že nikdo neví, kdy podobnou pomoc bude potřebovat jeho pejsek....