ANTIPARAZITNÍ JANTAROVÉ OBOJKY - UŽITEČNÉ INFORMACE

 

Antiparazitní jantarové obojky jako alternativa k chemickým přípravkům

Chcete-li ochránit svého zvířecího kamaráda před klíšťaty a dalšími parazity, máte v zásadě dvě možnosti. Tou první jsou chemické obojky a roztoky aplikované do srsti... Nebo se můžete vydat přírodní cestou. V posledních letech získávají na popularitě přírodní obojky z baltského jantaru, a to díky svým unikátním vlastnostem i elegantnímu vzhledu. 

 

Co je jantar?

Jantar není klasický tvrdý kámen, ale zkamenělá pryskyřice z pravěkých borovic, která může být až 100 milionů let stará.

 

 

Kde se jantar vyskytuje?

Nejvíce jantaru se nalézá ve starých deltách řek či přímořských oblastech a to zejména v oblasti Baltského moře. Jantary z této oblasti obsahují největší podíl kyseliny jantarové a patří mezi nejvíce ceněné jantary na světě.

 

Odkud obojky pochází?

Naše obojky se vyrábí v samém centru jantarového průmyslu - v Litvě, na pobřeží Baltského moře.

 

Surový nebo leštěný jantar?

Antiparazitní účinky vykazuje surový jantar s přirozeným povrchem. Surový jantar uvolňuje větší množství kyseliny jantarové, která pomáhá odpuzovat klíšťata a parazity.

 

Lze použít jantarový náhrdelník nebo korálky?

Jantar používaný ve špercích je většinou leštěný nebo tepelně opracovaný, aby vynikla jeho barva a třpyt.  Takový jantar ale nemá antiparazitní účinky.

 

Může jantar vyléčit zvířecího mazlíčka v případě infekce přenesené klíštětem?

Jantarové obojky působí preventivně, nikoli léčebně. Jantar nemá antibiotické vlastnosti. 

 

Měl by mazlíček nosit obojek stále?

Pro co nejlepší efekt by měl být obojek nošen stále. Doporučujeme sundávat při koupání, při hře s jinými psy nebo v jiných extrémních podmínkách. Obojek je navržen tak, aby se na něm mazlíček nemohl uškrtit, tzn. že např. v zápalu hry se může přetrhnout.  

 

 

Může mazlíček nosit obojek při plavání?

Ano, může, ale jantar se v mokré srsti nenabije a nebude mít kýžený efekt. Po vyschnutí se opět obojek stane plně funkčním. 

 

Jak dlouho obojek vydrží?

Obojek vydrží tak dlouho, dokud jsou jantarové kamínky v dobrém stavu. Jantar není pevný kámen, ale měkká organická fosilie. Proto se v průběhu času jantarové kamínky přirozeně opotřebují třením. Pozná se to tak, že hrany kamínků se zaoblí a povrch se vyhladí. Poté je třeba obojek vyměnit za nový, protože zaoblené kamínky ztrácejí elektrostatický efekt a tím i antiparazitní účinek.  Jantarové kamínky se mohou čas od času také rozbít, např. při silném drbání se na krku.

 

Údržba

Doporučujeme 1x měsíčně obojek opláchnout čistou vodou pro odstranění nečistot a nechat volně uschnout.

 

Může se obojek používat spolu s léky předepsanými veterinářem?

Ano, obojek neovlivňuje účinek vnitřně podávaných léčiv a ani léčiva neovlivňují účinek obojku.

 

Lze obojek kombinovat s dalšími preventivně působícími přípravky proti parazitům?

Nedoporučuje se používat jantarové obojky zároveň s dalšími chemickými preventivními antiparazitními přípravky.